Comida familiar en la bolera de Casa Lola |
Mio
güela tola vida llevó'l chigre de Paxumal, “Casa Lola”. Siempre
la voi recordar de mandil y al pie de la cocina de carbón. Hores y
hores pa poner a disposición de los sos veceros los platos que-y
dieron reputación: fabes, pitu caleya y arroz con lleche, ente
otros. Too tan auténtico como ella, de la tierra y fecho con ciñu y
dedicación. Ensin más ayuda que la de les sos manes y les de los
parientes, sacó alantre a la familia, ¡qué más se pue pidir!.
Caún garró'l so destín, el chigre zarró y con él tamién un
poco'l pueblu.
Güei,
que los recursos económicos son escasos y más que lo van a ser, nun
podemos esperar por grandes soluciones. Hai qu'aprovechar y nun dexar
pa prao toles oportunidaes, tres l'analís y la planificación
necesaria, a lo local. Cola coordinación de les instituciones había
que mirar más polo pequeño, polo nuestro, la micropyme que tenemos.
Y la hostelería tamién.
Un
exemplu podía ser el d'esos chigres nos pueblos, que tiren del
comerciu, la ganadería, la llabranza o'l turismu. Y son el sitiu
d'alcuentru ideal pa que los pueblos, evidentemente colos servicios
que necesiten, sigan con xente.
Y
d’otramanera, potenciar en condiciones toles xornaes gastronómiques
que tenemos. Una manera cenciella, qu'engancha al que nos visita,
mientres tol añu. La fabada en La Felguera, el pote d’antroxu en
Sama, los callos en Ciañu, les cebolles rellenes en L´Entregu, los
nabos en Sotrondio, los pimientos rellenos en Blimea, el cabritu en
Llaviana, el pitu caleya y la trucha; la caza en Sobrescobiu, o la
matanza’l gochu en Casu. Xunto colos concursos de pinchos y les
xornaes de la sidra. Hai materia prima pa emponderar lo de casa, con
parámetros de calidá y de cantidá, pue xenerase trabayu y actividá
económica, cola riqueza de la nuestra mesa.
jmzapico@asturias.ccoo.es
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